30-03-2018 11:34

Slimmer koken met deze 3 kruiden

Het was anders dan ik me het had voorgesteld. Op internet had ik kleurige en fleurige paarse velden gezien. In mijn gedachten rook ik de sterke zoete geur, meegenomen op een warme wind van de Middellandse Zee.

Maar dat was niet zo. Het was geen teleurstelling, want ik wist dat we te laat waren. Samen met mijn vriendin was ik vorige zomer in de Provence. Buitenlandse toeristen bezoeken de Keukenhof in het voorjaar voor de tulpenvelden. Zo rond augustus zijn ze in de Provence. Als ik het moet geloven is het er dan heerlijk. De kleuren en de geuren van lavendel, de warmte en de sfeer.

Wij hadden onze tent opgezet in het stadje Moustiers-Sainte-Marie. Het is een idyllisch plaatsje met heerlijke restaurants, goede bakkers en een stenen trap naar oude kerk tussen de rotsen. Hoog boven het centrum hangt een ster aan een ketting tussen twee rotsen. Het verhaal van de ster is omgeven door mysteries. De inwoners schrijven de ster nu toe aan een ridder die op kruistocht ging en daar gevangen werd genomen. Tijdens zijn gevangenschap had hij gezworen om bij terugkomst een zilveren ster boven Moustiers te hangen.

Schapenpoot

Naast de wandelweg naar de kerk kunnen de geoefende wandelaars ook naar de ketting lopen waaraan de ster is bevestigd. Hoewel ik tijdens deze vakantie mijn racefiets mee had, hebben we vooral veel gelopen. Zoals de tocht naar de ketting, maar ook meerdere wandelingen in de Gorges du Verdon.

De Gorges du Verdon is een kloof van ruim 25 kilometer dat is uitgesleten door de rivier de Verdon. De rotswanden komen tot wel 700 meter hoogte. Niet voor niets wordt het ook wel de Franse Grand Canyon genoemd. Na een lange wandeling door de klif, langs de stroomversnellingen en watervallen van de Verdon, waren we moe en hongerig.

Terug in Moustier besloten we te eten bij een van de chique restaurants. De ober deed zijn best, maar hij was even goed in Engels als ik in de Franse taal. Ik besloot willekeurig een gerecht op het menu te kiezen. De ober keek verbaasd, sprak een paar zinnen in het voor mij onbegrijpelijke Frans en haalde vervolgens zijn schouders op.

Het smaakte voortreffelijk, maar er bleven wel wat eigenaardige botjes achter op mijn bord. Nadat ik de naam van het gerecht had vertaald werd me duidelijk dat ik schapenpoot had gegeten. Een lokale delicatesse.

Kruiden voor smaak en cognitie

Een schapenpoot op zichzelf is niet zo bijzonder. Het geheim van lekker eten zit in de bereiding, de timing en de mix van smaken. Zo ook bij de schapenpoot. Die was  gebakken in een mix van goede boter, heerlijke groenten en lekkere kruiden.

Soms is dat overigens niet nodig. Verse ravioli (gevulde pasta) heeft niet veel meer nodig dan uien, knoflook en olijfolie. In veel andere gevallen kan een gerecht enorm veel winnen door het gebruik van de juiste kruiden.

Dit is ook een manier om het aangename met het nuttige te combineren. Door de juiste kruiden te gebruiken kun je namelijk ook je hersenen een boost geven. Drie voorbeelden zijn:

  1. ginko biloba;
  2. ginseng;
  3. lavendel.

Ginko biloba

De naam van dit kruid hoor, lees en zie ik de laatste maanden steeds meer om me heen: ginko biloba. Niet zonder reden, want dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in onder meer de Chinese geneeskunde. De ginkoboom (Japanse notenboom) heeft ook iets statigs: de boom wordt zo rond de 30 à 40 meter hoog en kan 4.000 jaar oud worden. De bladeren van de boom of de zaden worden verwerkt tot kruid. In Japan en China worden de zaden gegeten als een soort van borrelnootjes. Als je ze hier koopt, bijvoorbeeld bij de toko, dan kun je ze gebruiken in een soep of salade.

Onderzoekspublicaties claimen dat het kruid een positief effect heeft op het onderhoud van de hersencellen en de aanmaak van nieuwe verbindingen in het brein. Dit zorgt onder meer voor een verbeterd geheugen en meer concentratievermogen. Een aandachtspunt is dat ginko een bloedverdunnende werking heeft, dus dat je het met een hoge dosis niet moet combineren met bijvoorbeeld aspirine of ibuprofen.

Ginseng

Ginseng is een wortel van de klimop Panax. Het wordt net als Gingko al eeuwenlang gebruikt in Azië. Tegenwoordig is het een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen ter wereld. Het schijnt het lichaam te ondersteunen in het omgaan van stress en het heeft een positieve invloed op het brein onder meer door de bescherming tegen toxische stoffen en beschadigingen.  

Ginseng kun je drinken als thee of in gerechten gebruiken, zoals smoothies of een soep. Het voordeel daarvan is dat je daarmee sowieso al een grote dosis groenten binnen krijgt en dat je de enigszins bittere smaak van ginseng niet meer opmerkt.

Lavendel

Hoewel de lavendel was uitgebloeid toen wij de Provence bezochten, waren er nog genoeg plekken waar we lavendelolie konden kopen. Deze olie is niet direct geschikt om te gebruiken in de keuken, maar wel in bad. De geur van lavendel heeft een ontspannen en kalmerende werking. Daarom vind je dit kruid vaak terug in badoliën. Een andere methode die ik zelf soms gebruik is om vlak voor het slapen gaan een paar druppels lavendelolie op mijn bovenlip aan te brengen.

Slimme mensen nemen nootropics

Heb je geen zin om naar de markt of de toko te gaan? De ideale kruidenmix voor luie mensen zijn nootropics. Zoals de nootropics van Paneuromix. De caps bevatten naast Ginko Biloba en Gingeng ook nog Huperzia Serrata, Alpha GPC en Rhodolia Rhosea. Over de achtergrond en werking van de laatste drie ingrediënten zal ik nog een keer schrijven.

Lavendel dan? Dat zit niet in de meeste nootropics. Wil je in ontspannen in slaap vallen met visioenen van paarse lavendelvelden en een heerlijk glas Franse wijn? Laat dan je bad vollopen met water met een paar druppels olie. Of druppel vlak voor het slapen lavendelolie op je bovenlip.  

Ik garandeer: je gaat heerlijk slapen. Misschien droom je dan wel van over je Franse jeugdliefde, de ridder uit Moustiers of een bord met schapenpoten.


Auteur

Dit artikel is geschreven door Peter Joosten. Peter is trendwatcher, biohacker, menselijk proefkonijn, blogger op ProjectLeven.nl en host van de populaire podcast Project Leven Show.

Posted in Nootropics By

Peter Joosten